Pécsi kesztyű

2009.04.10. 10:04

A kezdetek

Pécs városában az első malmok és bőrkikészítő - feldolgozó műhelyek a Tettye patak völgyében épültek. A török hódoltság idején e malmok közt telepedtek le a török tabakosok, tímárok. A puha, jó fogású bőröket gyártó mesterek hírére sorra jöttek Pécsre a bőrfeldolgozó iparosok. A 18. század elején megalakult a városban a tímárok céhe. A céh tagja csak az lehetett, akit előzőleg a város tanácsa felvett a polgárok sorába. Az apák mesterségét fiaik örökölték és folytatták, így egész tímár dinasztiák alakultak ki. A csizmadiák, bocskorosok és szíjgyártók mellett 1762-ben egy új iparág képviselője jelent meg és telepedett le a városban. Ranolder Péter kesztyűsmester Klattauerből érkezett Pécsre.

A Hamerli korszak

Egy évszázad múlva 1861-ben kapott iparengedélyt a város tanácsától a következő kesztyűs, Hamerli János. Hamerli iskolái elvégzése után kitanulta a tímár és kesztyűkészítő szakmát is. A kor szokásainak megfelelően vándorútra kelt. Osztrák és cseh mesterek műhelyeiben is dolgozott, majd háromévi vándorlás után visszatért szülővárosába. A 21 éves fiatalember az 1861. október 4-én tartott tanácsülés határozatával kapott engedélyt a "kesztyűs mesterség űzhetéséhez". Kis műhelyében finom kesztyűbőrré dolgozta ki a bárány- és kecskebőröket. A jó minőségű bőrökből gondos munkával kiváló kesztyűket készített. Néhány év múlva a Tettye patak völgyében a malmok között építette fel műhelyét, majd gyárát. A kifogástalanul kidolgozott bőrökből készült kesztyűk, a német és francia kesztyűkkel is versenyre keltek. 1895-ben fiai vették át a gyár vezetését. Ők az 1900-as évek elején a régi üzem helyén a kor követelményeinek megfelelő bőr- és kesztyűgyárat építettek. A Hamerli gyár divatos, kifogástalan minőségű kesztyűivel elismerést és hírnevet szerzett a cégnek és Pécs városának is.

 

"Pécsi kesztyű"

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kesztyu.blog.hu/api/trackback/id/tr721057274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása